top of page

Bünyan CoÄŸrafyası

​

Koramaz dağının kuzey yamacına kurulmuÅŸ olan ve il merkezine uzaklığı 40 km olan Bünyan'ın deniz seviyesinden yüksekliÄŸi yukarı mahallelerde 1375 m., aÅŸağılarda ise 1250 m. dir. Yüzölçümü ise 1306 km2 dir.


36-37 boylam ve 38-39 enlem dereceleri arasında bulunan ilçenin, doÄŸuda Pınarbaşı; güneyde Tomarza ve Talas; batıda Kocasinan ve Melikgazi, kuzeyde ise SarıoÄŸlan ve Akkışla ilçeleri ile sınır baÄŸlantıları vardır.
 

Traverten bir yapıya sahip olan Bünyan’ın yer altı su zenginlikleri de vardır. Koramaz dağından çıkan bol miktardaki su, hem Bünyan’ın hem de Gergeme köyünün (DoÄŸanlar mah) ihtiyacına cevap vermektedir. Kayabaşı denilen mevkide, 90 m.den düÅŸen suların meydana getirdiÄŸi ÅŸelale, gerçekten görülmeye deÄŸer. (Åžu anda bu ÅŸelaleye devamlı olarak su verilmemektedir.)
 

AKARSULARI :

 

Sarımsaklı, Taçın Suyu, Kahveci Suyu, Elbaşı Suyu, Samağır Suyu, Girveli Suyu ve ilçe merkezinden çıkan Çepil (Çipilli) Suyu vardır.
 

DAÄžLARI :

 

Bünyan'ın arazisi engebeli bir yapıya sahiptir. 1904 m. yüksekliÄŸindeki Koramaz Dağı, Hınzır Dağı, BeÅŸpınar Dağı ile Karakaya Dağı önemli yükseltilerdir.
 

OVALARI:

 

GeniÅŸ bir alanı kaplayan Akdölen Ovası, HazarÅŸah köyü ile, Süksün köyü arasında yer alır. Ä°lçe arazisi içerisinde yer yer düzlükler varsa da bunlar, ova niteliÄŸini taşımayan küçük alanlardır. 
Ä°lçede karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak geçer. Kışları ise, soÄŸuk ve kar yağışlıdır. YaÄŸmur daha çok bahar aylarında yaÄŸar. Kışın kuzeyden poyraz alan Bünyan'ın yaz aylarında esintisi doÄŸudan gelen ve halkın “boÄŸaz yeli” dediÄŸi karayel ile, güneyden gelen lodos rüzgârları görülür. 

bottom of page