top of page

Bünyan'ın Kurucu Aileleri 

​

Bünyan’a (Sarımsaklı Karyesi) yerleÅŸen Türkler içinde Ä°sa Emirze Bey’den ve burada bulunan çiftliÄŸinden tapu kayıt defterinde söz edilmektedir. EmirzeoÄŸulları günümüzde EmirzeoÄŸlu, Göçer, Karakurt, Ecevit, Sert, ÇalıkoÄŸlu, Akat ve Eser gibi soyadı almışlardır. Bünyan'ın kurucu aileleri arasında rastlanan lakapların bazıları ÅŸunlardır :

 

1. HorasanoÄŸulları (Ä°mamoÄŸulları), bu ailenin dip dedeleri Horasan’dan gelmiÅŸlerdir. Bunlardan Osman Fakı (fakih), Bünyan'a, Mustafa AÄŸa ise Kayseri'ye yerleÅŸmiÅŸlerdir. Bu aile zamanla Uzunhoca (Çınar), Abdi Efendi (Ünal), Sadiler (Önsoy – Bozkurt) soyadlarını almışlardır. Çınar ailesinin elinde, bu sülaleye iliÅŸkin Seyyidlik belgesinin orijinali vardır. (Seyyidlik belgesinin tercümesi sitedir)

 

2. TığlıoÄŸulları, bu aile de üç gruba ayrılmıştır. TığlıoÄŸlu (Tığlı), Ä°brahim Efendiler (UÄŸur, Korkmaz, Solak, Dönmez), BıyıkoÄŸulları (Bıyıklı, Orhan, Keskin) MutluoÄŸulları (Mutlu, Oruç)

 

3. Zanzanlar (Akyüz, Sarıkaya)

1500 – 1700 yılları arasında geçen bazı lakapların hangi aileye ait olduÄŸu net olarak belirlenememiÅŸtir.

1600 yılından sonra Bünyan'a yerleÅŸen bazı aileler de ÅŸunlardır:

​

    MaraÅŸ’tan gelen Zoburlar, ve Gıtırlar;

    Tokat’tan gelen TeciroÄŸulları;

    Bürüngüz’den gelen Hacatlar ve

    Horasan’dan gelen Konaklılar

 

Bünyan'a baÄŸlı Gergeme Köyüne (bugünkü adıyla DoÄŸanlar Mahallesi) 1520 yılına kadar Müslüman Türkler yerleÅŸmemiÅŸlerdir. Bu tarihten sonra ilk yerleÅŸen aileler ÅŸunlardır :

​

    BezircioÄŸulları (Tanrıöver, Ä°ÅŸlenmiÅŸ, Biçer, Özsoy, Åžahin, Akgül, Ünal,Toprak. Çakmak ve Çakıcı)

    Bezirciler (Kaplan, Cesaret, Kaysı, Akay, AltuntaÅŸ, Ceylan)

​

​

​

bottom of page