top of page

Gilaboru

​

Bünyan'da ormanlık ve koruluk yoktur. KendiliÄŸinden yetiÅŸen bodur çalılıklara ve kevenlere daÄŸlarda rastlanmaktadır. Bünyan ve köylerinde meyvecilik yapılmaktadır. En çok, kayısı – elma – erik – ceviz – armut gibi  meyve aÄŸaçlarına rastlanmaktadır. 


Bu meyvelerin dışında girabolu – girebolu – gilaboru – gilaburu  gibi adla anılan bir meyve daha vardır ki, Ä°ngilizler cramp bark veya guelder rose, Hollandalılar gelderse roos, Almanlar ise  gemenier schneeball diye isimlendirirler. Bilimsel adı ise  vibirnum opulus’tur.

 

Türkçe’de kullanılan “gilaboru” sözü, Latince kökünden gelen ve bugün Ä°ngilizce’de de kullanılan “globule” kelimesinden gelmektedir. Globulenin anlamı, küçük, yuvarlak kürecik demektir

​

2 – 4 metre yükseklikte olan bu meyve aÄŸacı, dünyada sadece Kuzey Amerika, Meksika ve Kanada’da; Avrupa’da ise Kuzey Ä°rlanda’da, bunun dışında Türkiye'de sadece Orta Anadolu bölgesinde, Kayseri yöresinde ağırlıklı olarak Bünyan, Akkışla, Gesi ve Hisarcık’ta, Konya’da, Yozgat’ta, Sivas’ta ve Tunceli’de  yetiÅŸmektedir. Kayseri ve çevresinde gilaboru, gileburu, gilebolu diye bilinen bu meyvenin adı Konya’da giligili, gilaboru, giraboÄŸulu diye isimlendirilir. Sivas ve Yozgat’ta ise gilaburu, girabolu, geleboru olarak söylenir. Tunceli’deki adı ise daÄŸdaÄŸan, daÄŸdığan, geleboru, gilabada  veya  gildar dır.

 

Gilaborunun hem meyvesinden hem de kabuklarından yararlanılır. Meyvesinin içerisindeki bileÅŸimde valerianik asit – fosenik asit – viburnik asit – volatile asit – salikoside – arbutin – reçine – tanen – çivit – demir ÅŸurubu  bulunduÄŸu keÅŸfedilmiÅŸtir. Bu bileÅŸimleri sayesinde kramp çözücü, yatıştırıcı, dokuları sıkılaÅŸtırıcı ve sinir sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir.

 

Kabukların kullanım alanları : Genç dalların kabukları nisan – mayıs döneminde soyulup ince olarak kıyılır ve gölgede kurutulur. Bu kurumuÅŸ kabuklar kramplara ve kas gerginliklerine karşı çok iyi sonuçlar vermektedir. Genellikle iki alanda kullanılır: Birisi yumurtalık ve döl yatağı kasları ile ilgili problemlerdir. Bitki döl yatağını yatıştırır ve adet görme sürecinde ortaya çıkan krampları sona erdirir. Bunun yanında bu etkisinden dolayı düÅŸükleri de önleyebilir. Ä°kincisi ise, aşırı adet kanamalarını veya menopozla ilgili kanamaları kontrol altına alır. Astım, romatizma, yüksek tansiyon, sara nöbetleri, kabakulak, doÄŸum sonrası spazmlar ve uyku bozukluÄŸu gibi bir çok rahatsızlıklara yararlı olduÄŸu saptanmıştır.

 

Kabukların kullanım biçimleri :  yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılıp kurutulmuÅŸ dal kabuÄŸu orta boy bir su bardağı dolusu soÄŸuk suya eklenir. Hafif ısıda kaynama dercesine geldikten sonra 10 – 15 dakika daha kaynatılıp süzülür. Bu çay, soÄŸutulmadan üç bardak içilir. Her gün içilecek olan çay yeniden yapılır.

​

Karışım : Döl yatağı ve yumurtalık aÄŸrıları ile, düÅŸük tehlikesine karşı Kediotu Kökü çayı ile eÅŸit miktarda karıştırılarak kullanılır. Yarım tatlı kaşığı gilaboru kabuÄŸu ile yarım bardak suda hazırlanan gilaboru çayı, yarım tatlı kaşığı kediotu kökünün yarım bardak kaynar suda haÅŸlanıp 10 dakika bekletilen çayı ile karıştırılıp içilir. 

​

UYARI : Aspirine alerjisi olanlarda alerjik tepki yapabilir. Önerilen dozajlara uyulduÄŸunda yan etkisi yoktur.

 

Meyvelerinin kullanım alanları : Sonbaharda toplanıp duru su ile salamura yapıldıktan sonra tüketilen gilaborunun da bilinen bir çok faydaları vardır. Sıkılmak suretiyle elde edilen gilaboru suyuna aynı miktarda duru su ilave katılarak elde edilen içeceÄŸin aÅŸağıdaki rahatsızlıklarda fayda verdiÄŸi bilinmektedir.

 

Böbrek : Böbrekteki taÅŸ ve kumların düÅŸürülmesinde lazer, ses dalgası veya açık ameliyata gerek kalmadan bunların dışarı atılmasında kimyasal çözümleme yoluyla yok ettiÄŸinden veya kanalları geniÅŸletme özelliÄŸi nedeniyle eritemediÄŸi bu taÅŸları geniÅŸlemiÅŸ kanallardan dışarı atma yönünde yarar saÄŸlamaktadır. Uygulanacak bir kür, bir hafta içerisinde 6 – 8 mm böbrek taşı eritebilmektedir. (bir kür 8 kg. dır.) eÄŸer taÅŸ 8 mm den büyükse her 8 mm için bir kür düÅŸünülmelidir. Gilaboru ayrıca böbrek tembelliÄŸine ve bazı kistlere de iyi gelmektedir. SertliÄŸinden dolayı lazerin de kıramadığı kristalize böbrek taÅŸlarını gilaboru da eritemez. Bu cins taÅŸların oluÅŸma oranı % 1 – 2 civarındadır.

 

Prostat : Gilaboru, idrar kanallarını geniÅŸletme özelliÄŸi nedeniyle, mesanedeki idrarın bir seferde ve kolayca boÅŸalmasını saÄŸlar. Böylece gece veya gündüz sık sık tuvalete çıkma ihtiyacını azaltır.

 

Kadın hastalıkları : Adet zorluÄŸu ve düzensizliÄŸine karşı çok etkilidir. Spesifik (kendine özgü) kramp, yumurtalık ve rahim kası rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Rahmi rahatlatır ve adet görme dönemindeki kramplar sona erer. Ayrıca mensturasyon (ay başı) dan kaynaklanan aÄŸrıları azaltır. DüÅŸük durumu veya tehlikesinde kullanılır. Damar geniÅŸliÄŸini düzenlediÄŸinden, adet dönemlerinde aşırı kan kaybını ve menopozdaki kanamaları azaltır.

 

Kalp / tansiyon :  Gilaboru, yatıştırıcı, damar geniÅŸliÄŸini düzenleyici, iskelet ve kas rahatlatıcı, kalp güçlendirici bir etkiye sahiptir. “Visceral” gerilim / tansiyon için çok etkilidir. Kas gerilimini azaltır ve spazmları engeller. Hipertansiyonda cardiovascular  sistemini rahatlatır ve tansiyon rahatsızlığından kaynaklanan kabızlığı engeller.

​

bottom of page