top of page

Bünyan'daki Tarihi Eserler

​

Selçuklu hakimiyetinde bulunduÄŸu dönemlerde, Bünyan ve yöresine yapılmış olan eserlerden sadece Bünyan merkez ve Büyük Bürüngüz’deki camiler ile, Sultanhanı ve Karatay kervansarayları ayakta durmaktadır.

 

CAMÄ°-Ä° KEBÄ°R


Ä°lhanlıların Anadolu Valisi Uygur Türklerinden olan Tac-ı Kızıl oÄŸlu Emir Zahirettin Mahmut tarafından 1333 tarihinde Bünyan’a bir cami (Cami-i Kebir) yaptırılmıştır. Tac-ı Kızıl’ın asıl adı, Ä°lhanlı emirlerinden Esen KutluÄŸ’dur. Kesin olmayan bilgilere göre bu emirin Bünyan’a yerleÅŸip ve orada öldüÄŸü, oÄŸlu Emir Zahirettin Mahmut tarafından da babasının hayrına buraya bir cami yaptırdığı söylenir.


Kesme taÅŸ duvarlarıyla bir kale görünümünde olan cami, Düz çatı ile örtülü olup dört ağır paye mekanı, Mihrap duvarına dik üç nefe ayrılır. Cami-i Kebir olarak adlandırılan bu camiinin kitabesinde Emir Mahmut hakkında ÅŸu ibare vardır. “ Nebî, Allah’ın rahmet ve selamı ona olsun buyurdu. Her kim küçükte olsa bir mescit yaptırırsa Allah da o kimse için Cennette bir ev yapar ve o eve hamd evi adını verir. Bu mübarek mescidin imarını, emirlerin emiri adil, müeyyed, muzaffer, fasıkları kahreden, isyankarları katleden, zahireddin bin Tac-ı Kızıl. Allah onun akıbetini hayr eylesin.Yedi yüz otuz üç senesi Muharrem ayının başında bina edildi.”

 

Camiinin mimarı Kara BulaoÄŸlu Kaluyan dır. Selçuklu tarzı sütun baÅŸlıklarıyla oyma ve kabartmalardaki sanatsal iÅŸçilik ile eski minarenin yıkılması üzerine 1906 tarihinde Talaslı bir ermeni kalfa ile Tavlusunlu Osman Usta ve arkadaÅŸları tarafından yapılan ve bir el iÅŸi kadar narin ve uzun minaresi ilçeye ayrı bir güzellik katar.

 

SULTAN HANI KERVANSARAYI 

​

Kayseri – Sivas karayolu üzerinde ve ÅŸehre 45 km. Mesafede muhteÅŸem bir Selçuklu eseridir. I. Alaaddin Keykubat tarafından 1232 – 1236 yılları arasında yaptırılan hanın içerisinde mescit ve hamam bulunmaktadır. GiriÅŸ kapısının etrafı son derece süslü geometrik motiflerle tezyin edilmiÅŸtir. Avlunun etrafında taÅŸ kemerler arasında hücre odalar ve revaklar vardır. Avlunun ortasında dört sivri kemere dayanan kara ÅŸeklinde iki katlı bir mescit bulunmaktadır. Mescidin doÄŸu yüzünde ejderlerle, “Bismillahirrahmanirrahim” ayeti ve “Allah” yazısı vardır. Kuzeybatısında hamamın yanından  çatıya çıkmak için taÅŸtan dik bir merdiven yer alır. Hamamın bitiÅŸiÄŸindeki odalar kalorifer tesisatı diyebileceÄŸimiz bir sistemle duvarlar arasından geçen künklerle ısıtılmaktadır. Çatısı kesme taÅŸlarla açılı olacak ÅŸekilde kapatılmıştır. Hanın giriÅŸ kapının karşısında süslü bir kapıdan salona geçilir. Burada duvar diplerinde insanların yatacağı yerlerle, orta kısımda hayvanların baÄŸlanacağı musurlara rastlanır. Salonun ortasında sivri bir kubbe vardır. Hanın üzerinde herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. Aksaray ile Konya arasındaki Sultan Hanına benzerliÄŸinden dolayı 1250 yıllarında yapıldığı sanılmaktadır.

 

KARATAY KERVANSARAYI  

​

Bünyan ilçesinin Elbaşı bucağına baÄŸlı Karadayı köyündedir. Kayseri’ye uzaklığı 50 Km.dir. . Kışlık (Kapalı) kısmı Sultan 1. Alaaddin Keykubat devri  Selçuklu Veziri olan Celâleddin Karatay tarafından M. 1236 sonlarında yaptırılmıştır. Avlu kısmı ise (1240) yılında Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında ,Atabey Emir Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmıştır. içerisinde odalar ,mescit ve hamam bulunmaktadır. Süslemeleri oldukça önemlidir. Bitkisel ve geometrik ÅŸekillerin yanı sıra, hayvan ve insan tasvirleri dikkati çeker.


 Sultan Hanı ile oldukça benzer tarafları vardır. Kapının iki yanında sur vardır. Ä°çi yazlık eyvanlar, kışlık bölümler ve ahırdan ibarettir. Kervansarayın içerisinde mescit, hamam, hasta hane, ilaç odası ve bir türbe yer almaktadır. Dış giriÅŸ kapısı üzerinde bir kitabe bulunmaktadır.


Kervansarayın iÅŸlerini yürütmek üzere, bir vakıf müfettiÅŸi, bir müdür, bir imam, bir ambar memuru, misafir ve hayvanları idare eden memur,berber, ayakkabıcı, nalcı gibi bir çok çalışanı mevcuttu.

​

bottom of page