top of page

Kayseri Akarsuları

​

KIZILIRMAK :  

​

Sivas ilinden doÄŸan bu ırmak, SarıoÄŸlan ilçesinden Kayseri topraklarına girerek, SarıoÄŸlan, Kayseri Merkez ilçesi, GüneÅŸli, Erkilet, Himmetdede ve Ä°ncesu’nun topraklarını sulayarak kuzeye döner ve 1151 km. yol aldıktan sonra Karadeniz’ dökülür. Yemliha’da bir baraj yapılarak buradan elektrik üretimi saÄŸlanmaktadır. Baraj gölünün uzunluÄŸunun 65 km. olacağı hesaplanmaktadır.

​

ZAMANTI IRMAÄžI:

​

Pınarbaşı ilçesinin ViranÅŸehir bucağına baslı Åžerefiye köyünden doÄŸan Zamantı, Pınarbaşı ve Tomarza ilçeleri ile, Develi ilçesinin Bakırdağı bucağı ve Yahyalı ilçesinin bir kısım arazilerini suladıktan ve geçtiÄŸi yerlerden kollar alarak çoÄŸaldıktan sonra Adana ili sınırlarına girer. Adana’ya girdikten sonra Seyhan adını alan Zamantı, 516 km. yol aldıktan sonra Akdeniz’e dökülür. Bu mesafenin 200 km.si Kayseri topraklarından geçer.

​

SARIMSAKLI SUYU:

​

Bünyan ilçesinin güneyindeki Turna Dağı eteklerinden çıkar. Bünyan’daki elektrik santralini çalıştırdıktan sonra, Bünyan arazilerini sulayarak ilerlerken, almış olduÄŸu kollarla çoÄŸalır. Sarımsaklı Barajını besleyen bu su, Kayseri il merkezinden batıya doÄŸru akarak, BoÄŸazköprü’den akan su ile birleÅŸip Karasu adını alır. Daha sonra BeydeÄŸirmeni köyünde Kızılırmak’a karışır.

​

SARIZ ÇAYI :

​

Sarız ilçesinin Tahtalı Dağı güney eteklerinden çıkar. Sarız ilçe merkezinden geçen bu çay, bir kısım arazileri sular. GeçtiÄŸi yerlerden aldığı kollarla çoÄŸalarak Göksu ırmağına karışır.

​

KESDOÄžAN ÇAYI :

​

SarıoÄŸlan ilçesinin en önemli akarsuyudur. Toros daÄŸlarından çıkar, SarıoÄŸlan ilçesinin topraklarını suladıktan sonra Kızılırmak’a karışır.

​

KAPUZBAÅžI ÅžELALELERÄ° :

​

Yahyalı ilçesine baÄŸlı ve ilçe merkezine 70 km. mesafede olan Kapuzbaşı köyü ile Büyükçakır köyü arasındadır. Yolun büyük bir bölümü daÄŸ yolu ÅŸeklindedir. Bu yolun sonunda Toros Dağının eteklerinde, Küçükçakır Köyü’nün kuzeyinde bulunan “Ensenin Tepe” adı verilen tepenin doÄŸu ve güneyindeki vadinin yamaçlarındaki kayalıklardan fışkıran  suların beÅŸ tanesi büyük, iki tanesi küçük olmak üzere yedi ayrı yerden ÅŸelaleler halinde dökülmektedir.

 

Görenleri hayrete düÅŸüren her bir ÅŸelalenin yüksekliÄŸi 40 ilâ 60 m. arasında deÄŸiÅŸmektedir. Aynı kaynaktan beslenen bu ÅŸelaleler ÅŸayet tek bir yerden çıkmış olsaydı, dünyanın en büyük ÅŸelaleleri arasında yer almış olurdu. Her biri bir dereyi besleyecek kapasitede olan bu  ÅŸelalelerin suyu, Sulararası Deresi’ne dökülmekte, oradan da Zamantı nehrine karışmaktadır.

 

Kapuzbaşı ÅŸelaleleri irtifa akışı itibariyle Uganda’da bulunan Victoria çaÄŸlayanı (100 m) hariç, ABD’de bulunan Niagara’dan (55 m), Finlandiya’da bulunan Ä°matra’dan (25 m), Erzurum’daki Tortum’dan (50 m), Antalya’da bulunan Düden’den(25 m) ve Manavgat’tan (5 m) daha büyüktür. Åželalelerin aktığı yerin rakımı 700 m.dir. AladaÄŸ’ın zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile beslenmektedir.

 

YeÅŸilköy’e 3 km uzaklıkta ziyaret mevkiindeki ÅŸelaleler ise Antalya Düden ÅŸelalesi ile benzerlik göstermektedir. Zamantı ırmağının iki yanında ve ırmağın üzerini kapatan tabii bir köprünün baÅŸ kısmında yer alan bu ÅŸelalelerin büyüÄŸü 20 m, küçüÄŸü ise 10 m yüksekliÄŸindedir

 

Yöre, 1991 yılında Millî Park olarak ilan edilmiÅŸtir. Yolu bozuk olduÄŸundan ulaşım oldukça zordur. 

​

DEREBAÄž ÅžELALESÄ° :

​

Yahyalı ilçesine 10 km. mesafede bulunan DerebaÄŸ Åželalesi 15 m. yükseklikten dökülür. Etrafında oluÅŸturulan piknik alanları ve asfalt yoluyla ilgiyi üzerinde toplamıştır.

​

YEMLÄ°HA BARAJI:

Erciyes ve Yamula Barajı
bottom of page