top of page

Kayseri'deki Camiler

HUNAT (HUAND) CAMİİ :

Kayseri şehir merkezinde ve Kağnıpazarı mevkiindedir. M. 1237 yılında büyük Selçuklu Hükümdarı I. Alaaddin Keykubat’ın karısı II: Gıyaseddin Keyhüsrev’in annesi Mahperi Huand Hatun tarafından yaptırılmıştır. 2203 m2 alan üzerine 48 büyük ayakla oturan ve üç kapısı bulunan caminin tavanının ortası, başlangıçta açık olarak yapıldığı halde, daha sonra, bir kubbe ile örtülmüş, bir de silindir gövdeli minare eklenmiştir. Mihrabın iki yanında mermerden yapılmış birer sütun bulunmaktadır. Sağ taraftaki sütun elle çevrildiği zaman dönmektedir. Bu da binanın temelinin oturmadığının bir göstergesidir.

 

Önceleri damı, çok kalın bir toprak tabakasıyla kaplı idi. Buraya dikilen üzüm kütüklerinden elde edilen üzümlerin satışıyla caminin kandil yağının bir kısmı karşılanırdı. Daha sonraları üzüm kütükleri sökülüp, bu toprak tabasının bir kısmı indirilince, binada çatlamalar oluşmuştur.

 

Hunat Camiinin minaresi 1900-1901 yılında sonradan yaptırılmıştır. Mutasarrıf Haydar Bey ve Belediye Reisi Tavlusunlu Mehmet Ali Efendi zamanında halkın yardımları ile yaptırılan minarenin iskelesi Kaleli Mahmud Usta tarafından kurulmuş ve inşaatı Tekbıyık Osman Usta tarafından yapılmıştır. Minarede bir de kitabe bulunmaktadır.

HACI KILIÇ CAMİİ:

İstasyon Caddesi üzerindeki bu cami, önemli Selçuklu eserlerinden biridir. Üzerindeki kitabeden anlaşılacağı gibi, M. 1249 tarihinde, Ebu’l Kāsım bin Ali Tûsî tarafından yaptırılmıştır. Bitişiğinde bir medrese bulunmaktadır. Cepheye paralel beş sivri tonozlu çatı, dört köşe kesitli örme ayaklara dayanmaktadır. Ayaklar ise birbirine kemerlerle bağlanmaktadır. Mihrap tarafına üç aydınlık penceresi bulunan bir kubbesi vardır. 860 m2 alan üzerine kurulan cami, 1547 yılında Kayseri Mirlivası Hüseyin Bey tarafından tamir ettirilmiştir. Hunat Camiinin minaresinin yapılmasından bir yıl sonra 1902 yılında kapısının yanına Mutasarrıf Haydar Bey ve Belediye Reisi Tavlusunlu Mehmet Ali Efendi zamanında halkın yardımları ile yaptırılan minarenin iskelesi, yine, Kaleli Mahmud Usta tarafından kurulmuş ve inşaatı Tekbıyık Osman Usta tarafından gerçekleştirilen bir minare yapılmıştır. Minarenin yapılış masrafı olan 20.000 kuruş, camiin vakıf gelirlerinden karşılanmıştır.

HAN CAMİİ :

 

Talas Caddesi üzerindedir. 13. yy. da inşa edilmiş bir Selçuklu eseridir. Minber ve minaresi sonradan yapılmıştır. Bitişiğindeki çeşme, türbe ve medrese ile Han Camiinin, vaktiyle bir külliye veya bir kervansaray olduğu sanılmaktadır. 1950 den sonra hanın tamamı camiye katılarak ibadete açılmıştır.

İÇ KALE FATİH CAMİİ:

 

İç kalenin kuzey-batı köşesinde yer alır. Dört kemer ile bir kubbe üzerine inşa edilmiştir. M. 1467 tarihinde Fatih Sultan Mehmed tarafından Gedik Ahmed Paşa’nın nezaretinde yaptırılmıştır. 1711, 1778, 1886 ve son olarak 1990 yıllarında onarım gören caminin mihrabı Osmanlı tarzında ve beyaz mermerden yapılmıştır. Minberi orijinal olmayıp son yıllarda elden geçirilerek değiştirilmiştir.

KALEMKIRDI CAMİİ :

 

Kalpaklıoğlu Mahallesinde Kalemkırdı sokağındadır. M. 1797 de dikdörtgen bir alan üzerine taş duvarlarla yapılmıştır. Üzeri daha sonra betonarme dam ile örtülmüştür. Taş mihrabı ve ahşap minberi sure ve ayetlerle bezenmiştir.

LALA MUSLİHİDDİN PAŞA CAMİİ (LALE CAMİİ) :

 

Kiçikapı semtindeki Lalepaşa Mahallesindedir. Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş yıllarında meşhur Âşık Paşa’nın babası Muslihiddin veya daha önce yaşamış Lala Muslihiddin Paşa tarafından yaptırıldığı rivayetleri varsa da ikinci ihtimal daha kuvvetlidir. M. 1308 yılında yapıldığı sanılmaktadır.

 

Kayserinin en büyük mabetlerinden biridir. 829 m2lik bir alana kırk kemer ayağı ile oturtulan ve ortasında, sonradan yapılmış tek kubbe bulunan caminin, yine sonradan yapıldığı anlaşılan tek şerefeli minaresi bulunmaktadır. Gerçekten görmeğe değer, ağaç oyma orijinal minberi, noksan tarafları aslına uygun olarak yeniden yapılarak kullanılır hale getirilmiştir. Caminin üç giriş kapısı vardır.

MİMAR SİNAN CAMİİ (KURŞUNLU CAMİİ):

Cumhuriyet Meydanında bulunan bu cami, Konya beylerbeyi olan ve Kayseri’de ikamet eden Doğancı Hacı Ahmed Paşa tarafından, o yıllarda 96 yaşında olan Hassa Ser Mimarı Mimar Sinan’a yaptırtılmıştır. Bu nedenle Mimar Sinan Camii; Ahmed Paşa Camii veya kubbesi kurşunla kaplı olduğu için, çoğunlukla Kurşunlu Camii olarak anılır. Üzerindeki kitabeden M.1585 yılında yapılmış olduğu anlaşılmaktadır. Kare bir plan üzerine gri renkli bir taştan yapılmıştır. Tek kubbeli ve tek minarelidir. Son cemaat mahallini örten beş küçük kubbeyi, altı mermer sütun üzerine, sivri kemerler taşımaktadır. Caminin avlusunda sekiz sütun üzerine oturtulmuş, tek kubbeli, zarif bir şadırvan bulunmaktadır. Bu şadırvan, Sultan Aziz’in oğlu yüzbaşı Cemaleddin Efendi tarafından iç kale çevresinde yaptırılmıştı. “Şehzade” veya “Millet Çeşmesi” olarak bilinen bu şadırvan,alanın yeniden tanzimi dolayısıyla,1936 yılında, Vali Nazmi Toker’in emriyle bu caminin içine taşınmıştır.

ŞEYH CAMİİ (ŞIH CAMİİ) :

Cumhuriyet Mahallesinde Tennûrî sokağındadır. Şeyh İbrahim Tennûrî tarafından M. 1473 tarihinde yaptırılmıştır. Mihrabı kesme taşlardan işlenen ve minberi ahşaptan yapılan, 10,65 X 10,15 m. ebatlı caminin tavanı, direk ve ahşaplarla örtülmüş olup, toprak damlıdır. Sonradan üzerine kiremit çatı yapılmıştır. Sekiz köşeli, tek şerefeli minaresi vardır. Bitişiğindeki türbeye caminin içindeki kapıdan girilmektedir.

ULU CAMİ (CAMİ-İ KEBÎR) :

M. 1135 tarihinde, Danişmendli Hükümdarı Melik Mehmed Gazi tarafından yaptırılmıştır. Kuzeye açılan kapısının üzerinde bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabede, 1206 yılında Yağbasanoğlu Muzaffereddin Mahmut tarafından onarıldığı yazılıdır. Ayrıca 1716 yılındaki depremde oldukça hasar gören cami 1722 de Matbah ve Sur Emini Kayserili Hacı Halil Efendi’nin yardım ve gayretleriyle yeniden onarılmıştır.

 

1400 m2lik bir alan üzerinde 42 kemer ayağı ile oturtulan ve iki kubbesi bulunan caminin dış görünümü çok sadedir. Taştan dört köşe kaidesi olan minaresi, şerefeye kadar tamamen tuğladan örülmüştür. Yüksekliği 47 m.dir.

Cami Kebir ve İçeri Şar (1920 - 1925)

YANIKOĞLU CAMİİ:

Yanıkoğlu Mahallesindedir. M.1651 de Halep Yeniçeri Serdarı Kayserili Seyyid Süleyman Ağa bin Yusuf Ağa tarafından yaptırılmıştır. 1748 yılında Yanıkoğlu Ömer Ağa tarafından onarıldığı için “Yanıkoğlu Camii” olarak anılır. Küçük kesme taşlardan dikdörtgen bir alan üzerine inşa edilen caminin çatısı kiremitle örtülmüştür.

bottom of page