top of page

Cumhuriyet Öncesi Kılık Kıyafet:

 

Esnaf çırakları:

​

Esnaf çırakları ile yoksul halk yerli bezden mamul ÅŸalvar, bir kısmı don üzerine Aydın bezinden mamul gömlek giyer, baÅŸlarındaki keçe külah üzerine "yapık" tabir ettikleri yazma yemeni sararlar.

 

İlmiye sınıfı:

​

Elfi ÅŸalvar - ÅŸal kuÅŸak - önü açık kavuÅŸturma mintan giyer, cebe fes üzerine beyaz, yeÅŸil sarık sararlardı.

​

Köy Kadınları:

 

Yaz mevsiminde üç etek entari üzerine yerli bezden mamul beyaz (Ak) tabir ettikleri cekete uygun bir elbise kışın ise ÅŸalvar, genellikle yerli mamulattan pamuklu mintan ve aba giyerlerdi. Ä°htiyarları baÅŸlarına fes üzerine yeÅŸil-beyaz sarık, gençleri fes veya keçe külah üzerine abãni veya yazma yemeni, yapık sararlar. Köylü kadınları servetine göre her nevi kumaÅŸtan mamul üç parçalı entari baÅŸlarına yazma yemeni yapık (bürgü) tabir ettikleri beyaz tülbent örterlerdi. Bunlarda da baÅŸlarına tepelik fes koymak adeti vardı.
.
Şehir kadınları:

 

Bir kısım kadınlar maddi imkanlarına göre ÅŸal - ipekli - basma - pazen vesaire gibi kumaÅŸlardan mamul, göÄŸsü kapalı, parmak yakalı, kolları uzun ve tasmalı düz veya rubalı uzun entari giyerler, bellerine ÅŸal veya dokuma kuÅŸak baÄŸlarlardı, Genç ve ihtiyarlar baÅŸlarına yazma yemeni, yazma baÅŸörtü ve dölbent (tülbent) örterler ve bunları sallayıp, baÅŸları üzerine atarak uçları aÅŸağı sarkardı. 

 

Kışın üzerine boy hırkaları, ayaklarına iskarpin mes giyerlerdi. Gençler, baÅŸlarına (tepelik) tãbir ettikleri kadife veya ipekli kumaÅŸtan mamul fes ÅŸeklindeki hotoz gibi (altın veya eski gümüÅŸ paralar) ve her nevi tezyinat ile süslü baÅŸlık giyerlerdi. 

bottom of page