top of page

Kayseri'de Hava Olayları:

​

KAYSERÄ°’DE GÖRÜLEN RÜZGÂRLAR

​

Orta Anadolu’nun maruz kaldığı rüzgârlar Kayseri’de de görülür. Ancak burada mahallî ifadelerle anılırlar. Kayseri’de çok ÅŸiddetli fırtınaları görmek mümkündür. Bu nedenle “Kayseri yelden / Adana selden” ifadesi kullanılır. Kayseri’ye doÄŸu yönünden hemen ne rüzgâr ne de yaÄŸmur gelir. Bu nedenle Türkmenler çadırlarının aÄŸzını hep doÄŸuya doÄŸru açarlar.

​

Kayseri’de en çok kendisini hissettiren rüzgârlar ÅŸunlardır:  Gömeç – Karaman – Kabayel – Erciyes rüzgârı

​

GÖMEÇ ( POYRAZ ) :

 

Bu rüzgâr Kayseri’nin kuzey/doÄŸusunda bulunan Gömeç köyü tarafından estiÄŸi için bu adı almıştır. SoÄŸuk ve kuru eser. Gömeç estiÄŸi zamanlarda hava ekseriyetle açık olur. YaÄŸmur yaÄŸmadı mevsimlerde ekinlere ve bostanlara faydası vardır. Etkisini daha çok sonbaharda gösterir. Kışın çok soÄŸuk eser ve don yapar. Halk bu rüzgâr estiÄŸi zaman “Gömeçliler deliÄŸi açtı”; devamlı estiÄŸi zamanlarda ise “ Gömeçlilere söyleyin de deliÄŸi kapasınlar” derler.

 

KARAMAN ( KARAYEL ):

​

Kuzey/batı rüzgârıdır. Her mevsimde esmekle birlikte daha çok kışın ve baharda eser. Karaman soÄŸuk olup özellikle kışın en ÅŸiddetli günlerinde kendisini gösterir. Devamsızdır. Kesik kesik eser. Kayseri’nin yaÄŸmurunu Marmara’dan bu rüzgâr getirir.

 

KABAYEL ( LODOS ) :

 

Güney / batıdan esen bu rüzgâr Åžubat’ın 15 inden sonra ortaya çıkar. EÄŸer geç kalacak olursa “Hastası araba ile gelir” derler ki, hasta bile olsa arabaya binip öyle gelir anlamındadır. Bu rüzgâr ılık estiÄŸi için karları eritir. Bu nedenle : “Ä°nsana buz gibi / Kara köz gibi deÄŸer” veya “ Erciyes Dağı kadar karım olsa / Kabayel gibi müÅŸterim olsa”   “Kabayel gibi alıcısı olduktan sonra kar gibi malın olsun”  ÅŸeklinde ifadeler de kullanılır. Kabayelden sonra Karaman veya Gömeç gibi rüzgâr esecek olursa genellikle kar yaÄŸar.

 

ERCÄ°YES RÜZGÂRI :

​

Bu rüzgâr kendisini sakin havalarda hissettirir. Hiçbir rüzgârın esmediÄŸi zamanlarda, sıcaktan insanların bunaldığı zamanlarda gayet hafif ve serin bir ÅŸekilde inceden inceye eser. Åžehrin ısınan havayı yukarılara doÄŸru yükselirken, Erciyes’in karlı tepelerindeki serin hava da aÅŸağılara doÄŸru inmeye baÅŸlar. Ä°ÅŸte bu hareketten doÄŸan esintiye Erciyes rüzgârı denir.

 

KAYSERÄ°’DE YAÄžMUR VE KAR DURUMU

 

YAÄžMURLAR
 

Kayseri’de yaÄŸmur mevsimi bahardır. Rûmî Nisan ayında baÅŸlayan ve 40 gün devam eden bu yaÄŸmurlara “kırk ikindi yaÄŸmurları” denir.  Çiftçiler için çok önemli olan bu yaÄŸmura halk arasında büyük deÄŸer verilir. Ekine faydası yönünden ÅŸu ÅŸekilde bir darb-ı mesel vardır : “Martta sıçan siÄŸmese / Nisanda yaÄŸsa dinmese / Mayıs efendi de ekinim var diye övünse”  Bu yaÄŸmurlar için “Balığın aÄŸzına düÅŸse inci olur.” derler. 

 

Yazın yaÄŸmur çok ender olur. Yaz yaÄŸmurları fırtınaların hemen arkasından gelir ve saÄŸanak ÅŸeklinde yaÄŸar.
Kayseri’ye yaÄŸmur bulutları daima batıdan gelir. Batı tarafındaki Yılanlı DaÄŸ tarafında bulutlar görününce yaÄŸmurun geleceÄŸi anlaşılır. Bu nedenle, buraya gelen bulutlardan suyu almadıktan sonra bırakmaz anlamında Kayseri’nin bu yöresine “SUVERMEZ” derler.

 

 

KAYSERÄ°’DE KAR 

 

Kayseri’ye çok kar yaÄŸar. Rûmî Takvime göre TeÅŸrîn-i sânî  (Kasım)ın ortalarından Nisanın ortalarına kadar devam eder. Kayserililer senenin ilk karını Erciyes’in tepelerinde görürler. Erciyes’e “Çıra”dan sonra kar yaÄŸmaya baÅŸlar. Kayserililerin hesabınca, Erciyes’e beÅŸ defa kar düÅŸtükten sonra altıncısı Ali Dağına ve yedinci kar ÅŸehre yaÄŸar.

 

Kayseri’de karın en çok yaÄŸdığı ay  Gücük (Åžubat) tür. Onun için “ Gücükte kar, güdük devenin kuyruÄŸuna çıkar” derler. Ayrıca :

”Karakış karada
Zemheri arada
Ä°lle gücük ille gücük” derler ki, Karakış kar görmeden kara geçer; Zemheri de bazen karlı bazen karsız geçer amma, GücüÄŸe gelince o yapacağını yapar demektir. Esasen Martta da çok kar yaÄŸar. Hattâ : “DaÄŸlar karını Martta alır” veya “Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır” derler.

​

KAYSERÄ°’DE HALK ARASINDA HAVA TAHMÄ°NÄ°

​

  • GüneÅŸ batarken ufukta kızıllık görünmesi ertesi günün güneÅŸli olacağına iÅŸarettir.

  • GüneÅŸ doÄŸarken ufukta kızıllık olursa o gün yaÄŸmur yaÄŸacağına iÅŸarettir.

  • Kırlarda kuÅŸlar ötüÅŸerek daÄŸlara doÄŸru uçarlarsa o gün dolu yaÄŸacağına iÅŸarettir.

  • Kışın yıldızlar çok parlarsa ertesi günün karlı olacağına iÅŸarettir.

  • Yazın ayın etrafında hâle oluÅŸursa yaÄŸmur yaÄŸacağına iÅŸarettir.

  • Kavaklar yapraklarını tepe kısmından dökmeye baÅŸlarlarsa o sene kışın daÄŸlarda olacağına; eÄŸer eteklerden dökmeye baÅŸlarlarsa kışın ovalarda olacağına iÅŸarettir.

  • YaÄŸmur  Talas’ta Ali Dağı; Kayseri'de suvermez (Hacılar)  üzerinden gelecek olursa ÅŸiddetli ve selli olur.

  • Suvermez tarafında bulutlanma olursa mutlaka yaÄŸmur yaÄŸacak demektir.

  • Asarcık (Hisarcık)ta az pelit biterse kış hafif geçecek demektir.

  • Erciyes, tepesine buluttan ÅŸapka giyerse, önce kuvvetli bir rüzgâr, arkasından da yağış gelir.

bottom of page