top of page

Kayseri'de Kervansaraylar

​

KARATAY KERVANSARAYI:

​

Bünyan ilçesinin Elbaşı bucağına baÄŸlı Karadayı köyündedir. Kayseri’ye uzaklığı 50 Km.dir. . Kışlık (Kapalı) kısmı Sultan 1. Alaaddin Keykubat devri Selçuklu Veziri olan Celâleddin Karatay tarafından M. 1236 sonlarında yaptırılmış, avlu kısmı ise (1240) yılında Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında ,Atabey Emir Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmıştır. Ä°çerisinde odalar ,mescit ve hamam bulunmaktadır. Süslemeleri oldukça önemlidir. Bitkisel ve geometrik ÅŸekillerin yanı sıra, hayvan ve insan tasvirleri dikkati çeker.

 

Sultan Hanı ile oldukça benzer tarafları vardır. Kapının iki yanında sur vardır. Ä°çi yazlık eyvanlar, kışlık bölümler ve ahırdan ibarettir. Kervansarayın içerisinde mescit, hamam, hasta hane, ilaç odası ve bir türbe yer almaktadır. Dış giriÅŸ kapısı üzerinde bir kitabe bulunmaktadır.

 

Kervansarayın iÅŸlerini yürütmek üzere, bir vakıf müfettiÅŸi, bir müdür, bir imam, bir ambar memuru, misafir ve hayvanları idare eden memur,berber, ayakkabıcı, nalcı gibi bir çok çalışanı mevcuttu.

​

SULTAN HANI KERVANSARAYI :

​

Kayseri – Sivas karayolu üzerinde ve ÅŸehre 45 km. Mesafede muhteÅŸem bir Selçuklu eseridir. I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan hanın içerisinde mescit ve hamam bulunmaktadır. GiriÅŸ kapısının etrafı son derece süslü geometrik motiflerle tezyin edilmiÅŸtir. Avlunun etrafında taÅŸ kemerler arasında hücre odalar ve revaklar vardır. Avlunun ortasında dört sivri kemere dayanan kara ÅŸeklinde iki katlı bir mescit bulunmaktadır. Mescidin doÄŸu yüzünde ejderlerle, “Bismillahirrahmanirrahim” ayeti ve “Allah” yazısı vardır. Kuzeybatısında hamamın yanından çatıya çıkmak için taÅŸtan dik bir merdiven yer alır. Hamamın bitiÅŸiÄŸindeki odalar kalorifer tesisatı diyebileceÄŸimiz bir sistemle duvarlar arasından geçen künklerle ısıtılmaktadır. Çatısı kesme taÅŸlarla açılı olacak ÅŸekilde kapatılmıştır. Hanın giriÅŸ kapının karşısında süslü bir kapıdan salona geçilir. Burada duvar diplerinde insanların yatacağı yerlerle, orta kısımda hayvanların baÄŸlanacağı musurlara rastlanır. Salonun ortasında sivri bir kubbe vardır. Hanın üzerinde herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. Aksaray ile Konya arasındaki Sultan Hanına benzerliÄŸinden dolayı 1250 yıllarında yapıldığı sanılmaktadır.

​

MERZÄ°FONLU K. MUSTAFA PAÅžA KERVANSARAYI :

 

Ä°ncesu ilçesinin merkezinde bulunan ve bir Osmanlı dönemi eseri olan bu kervansaray ve külliyesi (kervansaray – medrese – hamam – fırın – kubbeli bir cami – çeÅŸme – bezir hane ve dükkanlar) Merzifonlu Kara Mustafa PaÅŸa tarafından 1670 yılında yaptırılmıştır. Tonozlarla örtülü büyük kapalı salonu ve üç tarafı revaklarla çevrili büyük bir avlusu bulunan kervansaray zaman zaman onarılarak günümüze kadar ayakta kalmıştır.

​

Ticaret yolları üzerindeki bir zincir teÅŸkil eden bu kervansaraylar, vakıf olduklarından dolayı, burada kalan yolcular, ücretsiz olarak orada kalır, yer-içer, hamamında yıkanır ve hayvanının yemleri de yine ücretsiz karşılanırdı. Zengin tüccarlar, vakfa bağışta bulunur; fakir yolcuların, bir sonraki menzile ulaşıncaya kadar ihtiyacı olan parayı da teklifsizce ve gerektiÄŸi kadar alabilmesi için kervansarayda bulunan açık kasaya bırakırdı.

bottom of page