top of page

Kayseri'deki Hamamlar

​

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde, Kayseri’de bir çok hamam yapılmıştır. Bunların baÅŸlıcaları, yapılış tarihine göre ÅŸöyledir: Sultan Hamamı (1205); Hunat Hamamı ((1237); Gülük Hamamı (1334); Caferbey Hamamı (1351); Kadı Hamamı (1548); Hüseyin Bey Hamamı ( 1552); Selahaddin Hamamı (1593)

​

SULTAN HAMAMI:

 

KaÄŸnı pazarı mevkiinde, dış surların iç kısmındadır. M. 1205 yılında Selçuklu Hükümdarı I. Gıyaseddin Keyhüsrev’in kız kardeÅŸi Gevher Nesîbe Sultan tarafından yaptırılmıştır. Åžu anda kapalı durumdadır.

​

HUNAT HAMAMI:

 

Külliyenin bir parçası olan Hunat Hamamı, Kayseri’deki en eski hamamlardan birisidir. M. 1237 yılında cami ile birlikte yapılmıştır. Kadın ve erkeklere ait olmak üzere iki ayrı bölümü vardır

​

GÜLÜK HAMAMI:

 

M. 1334 yılında Gülük Åžemseddin bin Alâmeddin tarafından yaptırılmıştır. Zamanla tahribata uÄŸrayan bu hamam tamamen ortadan kalkmıştır.

​

CAFERBEY HAMAMI:

 

1351 yılında, Eratna oğullarından Cafer Bey tarafından inşa edilen bu hamam 1960 yılında yıkılmıştır.

​

KADI HAMAMI :

 

Cami-i Kebir mahallesindedir. M. 1548 yılında Kadı Burhaneddin Mahmut tarafından yaptırılmıştır. Kubbesinin üzerinde silindir ÅŸeklinde bir kulesi vardır. Erkekler ve kadınlar için ayrı ayrı bölümleri olan hamam moloz taÅŸlardan yapılmıştır.

​

HÜSEYÄ°N BEY HAMAMI :

 

Kayseri Mirlivası Hüseyin Bey tarafından 1552 yılında, Mimar Sinan’a yaptırılan bu hamam, çevre düzenlemesi ve istimlakler nedeniyle ortadan kalkmıştır.

​

SELAHADDÄ°N HAMAMI:

 

Lala Camii ile Kayseri Lisesi’nin arasında kalan ve 1593 yılında yapılan bu hamam, uzun süre bakımsız kalmış ve 1950 yılında yapılan onarımla yeniden hizmete girmiÅŸtir.

bottom of page