top of page

Kayseri'nin Gündemindeki Projeler ve Süren Yatırımlar

Kayseri’nin savunma sanayii yatırımlarından pay alması için tüm ÅŸartlar mevcut olmasına raÄŸmen, bugüne kadar önemli bir geliÅŸme kaydedilememiÅŸtir. 


MüteÅŸebbis insan gücü, stratejik konumu, kara ve hava yolu imkanlarının olması, güçlü üniversitesi, TSE Bölge MüdürlüÄŸü’nün ve savunma sanayi alanında çalışan kamu kuruluÅŸlarının varlığı, özel sektörün ulaÅŸtığı seviye, sermaye birikimi ile Kayseri Savunma Sanayi yatırımları yapılabilecek bir ildir. Kayserili iÅŸ adamları bu konuda kamu tarafından atılacak somut adımları beklemektedirler.

​

Ä°limizde 5 adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi 12 milyon metrekare alan üzerine kurulmuÅŸtur. 457 adet parselin tamamı dolmuÅŸtur. Genel olarak 400 e yakın fabrika üretimde olup, bu iÅŸyerlerinde 21.000  dolayında iÅŸçi çalışmaktadır. 

 

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi yörenin bütün sanayi faaliyetlerini planlayan koruyan ve sahip çıkan bir anlayışın ürünü olarak 1976 yılında inÅŸaatlara baÅŸlanmış,1986 yılında tamamlanarak faaliyete geçmiÅŸtir.  Bölgemiz müteÅŸebbis teÅŸekkülü görevini tamamlamış, mayıs 2004 tarihinde katılımcıların oluÅŸturduÄŸu ilk genel kurul toplantısını yapmış ve yine katılımcıların oluÅŸturduÄŸu yönetim kurulunu seçmiÅŸtir. 

​

Åžehir merkezine 15 km mesafede 11.500.000 metre kare alan üzerine kurulan organize sanayi bölgesi sanayicilerden gelen yoÄŸun arsa talepleri üzerine geniÅŸleme çalışmaları sonucunda 24.000.000 metre kare alana ulaÅŸarak Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi olmuÅŸtur. GiriÅŸimcilik ,kentleÅŸmeye sanayileÅŸmede iddialı bir konuma gelen Kayseri Türkiye'nin yanı sıra bir çok ülkeye de model olmayı baÅŸarmıştır. 

​

Türkiye'nin en büyük 500 ÅŸirketinden 17'sini bünyesinde barındıran ve 500'ün üzerinde hemen hemen her sektörde firmanın üretin yaptığı Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Kayseri ve Türkiye'nin büyüyen ekonomisine ivme kazandırmaktadır. Planlı bir büyüme ve geliÅŸim süreci içerisinde üretim yapan tesisler ileri teknolojiyi kullanarak ve bunu da ürünlerine yansıtarak kaliteyi artırmaktadır. 

​

Bölgede su ve kanalizasyon, doÄŸalgaz, elektrik, trafik ve saÄŸlık hizmetleri Bölge MüdürlüÄŸü tarafından karşılanmaktadır. Bölgenin ucuz ve kesintisiz elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan enerji santrali devreye girmiÅŸtir. Mevcut bölgede asfalt, tretuvar ve yaya yolları çalışmaları tamamlanmıştır. Bunun yanı sıra “Organize Sanayi Sürekli EÄŸitim Merkezi” kurularak sanayicilerden gelen taleplere göre çalışanlara muhtelif iÅŸ sahalarında eÄŸitim verilip kalifiye eleman yetiÅŸtirilmektedir. Ayrıca sektörel bazda yapılan toplantılarda sanayicilerimizin sorunlarına çözüm üretilmektedir.

​

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi 31 Temmuz 2004 tarihinde  BaÅŸbakanımız Sayın Recep Tayip ErdoÄŸan'ın katılımlarıyla aynı anda 139 fabrika temelini atarak dünyada bir ilke imza atmıştır. 31 Temmuz 2004 tarihi Kayseri için olduÄŸu kadar Türkiye içinde önemli bir gündü. Ancak temeli atılan fabrikaların bir an önce ekonomiye kazandırılması gerekiyordu. Bu  baÄŸlamda arsa tahsisi yapılan sanayicilere 2 yıl sonunda üretime geçme ÅŸartı konulmasına raÄŸmen 1 yıl içerisinde 41 fabrika faaliyete geçmiÅŸtir. Ä°ki yıl dolmadan bu sayı 102 olmuÅŸtur. Bir taraftan arsa tahsisleri devam ederken diÄŸer taraftan inÅŸaatı devam eden fabrika sayısı 200'ü aÅŸmış bulunmaktadır. Bu süre zarfında bölgede 30 km.lik yolun stabilizesi tamamlanmış orta refüj çalışmalarına baÅŸlanmıştır. 4,5 km uzunluÄŸunda ki yaÄŸmur suyu ve kanalizasyon ÅŸebekesi bitmiÅŸtir. Bölgenin su ihtiyacını karşılamak için 10 bin metre küplük su deposu ile terfi ve ishale hattı inÅŸası bitirilmiÅŸ ve faaliyete geçmiÅŸtir. Elektrik yer altı kablolama iÅŸleminin büyük bir kısmı tamamlanarak çağımızın en yeni teknolojisiyle donatılan trafo binaları hizmete girmiÅŸtir. Bölgemiz koordinatörlüÄŸünde yapılan bu iÅŸlerin yanı sıra ÅŸehirden organize sanayi bölgesine alternatif yol olan hacılar daÄŸ yolu trafiÄŸe açılmıştır. Organize sanayi bölgemiz ve aynı zaman da Kayseri ÅŸehir merkezimiz içinde alternatif güzergah olan Ä°ncesu yakınlarındaki Ürgüp kavÅŸağına baÄŸlanacak yolun zemin etütleri tamamlanmıştır. Açılacak bu yol ile Ä°ncesu Organize Sanayi Bölgesi bölgemizden direk ulaşım saÄŸlamasının yanında turizm merkezi olan Kapadokya yöresine ulaşım daha da kısalacaktır. KuruluÅŸundan bugüne kadar sunduÄŸu ve amaçladığı hizmetler, hızlı istikrar geliÅŸimi, konumu, üretimi ve istihdam kapasitesi ve sahip olduÄŸu markalarla Türkiye'nin gözde yatırım merkezlerinden biri olan Kayseri organize sanayi bölgesi yatırımcılar ve gelen yerli yabancı misafirlerin beÄŸenisini kazanmıştır. 

​

Avrupa BirliÄŸi entegrasyon süreci içerisinde önemi her geçen gün artan organize sanayi bölgelerine yatırımlarda saÄŸlanan tüm hak ve teÅŸvikler bölge içinde uygulanmaktadır. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerin sanayi parkları düzeyinde ki altyapı kalitesi ve diÄŸer tüm hizmetleriyle Kayseri Organize Sanayi Bölgesi bünyesindeki firmalarla birlikte  dünyaya model teÅŸkil eden yatırım ve üretim bölgesi olmuÅŸtur.

 

Ä°ncesu Organize Sanayi Bölgesi, Kayseri’ye 40 km. mesafede Kayseri-Adana Devlet Karayolu üzerinde yer almaktadır. 5.8 milyon metrekare alanın 3.9 milyon metrekaresi sanayi parseli olarak planlanmış ve 157 sanayi parseli oluÅŸturulmuÅŸtur. Parsel tahsisine baÅŸlanmıştır. Altyapı inÅŸaatlarına baÅŸlamak için bir dönem arsa fiyatları düÅŸürülmüÅŸ ve bir süre düÅŸük fiyatlarla satış yapılmıştır. 

 

Hacılar Organize Sanayi Bölgesi 7 milyon metrekare alanı kapsamaktadır. Åžu anda 24’ü Orman Sanayii, 6’sı Dokuma ve Giyim Sanayii, 4’ü Kağıt Sanayii, 5’ü Plastik Sanayii, 1 Kimya Sanayii, 11’i Demir ve Çelik Sanayii, 1’i Demir dışı Metaller Sanayii, 4’ü Madeni EÅŸya, 2’si Elektrikli Makineler Sanayii, 4 adette diÄŸer firmalardan olmak üzere 68 civarında fabrika üretim yapmaktadır. Hacılar OSB’de imar planı çalışmaları halen devam etmektedir, arıtma tesisi ÅŸu an mevcut deÄŸildir. 

​

Ayrıca 7.3 milyon metrekare alanı kapsayan Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’nde halihazır harita yapılmış, imar planı çalışmaları bitmiÅŸ olup onay aÅŸamasındadır. Onay sonrası kamulaÅŸtırma çalışmalarına baÅŸlanacaktır. Fiziki gerçekleÅŸmesi %10 civarındadır. Ödenek ayrılmamıştır. Harcama sanayiciye yapılan  arsa tahsisinden kaynak ayrılarak yapılmaktadır. 

​

Develi Organize Sanayi Bölgesi ise 2002 yılı yatırım programına alınmasına raÄŸmen, henüz ödenek ayrılmamıştır.

 

Dünyanın ilk organize ticaret merkezi kabul edilen Kültepe Karum'da baÅŸlayan ticaret geleneÄŸini tarih boyunca sürdüren Kayseri, bugün evrensel üretim yapılan bir dünya kenti konumundadır.

​

Kayseri hep ilklere imza attı. Türkiye'nin ilk uçak fabrikası, Sümerbank'ın pamuklu sanayi müessesesi, kararnamesinde büyük önder Atatürk'ün imzası bulunan ilk imtiyazlı enerji üretim ve dağıtım ÅŸirketi Kayseri'de kuruldu.

​

GeçmiÅŸten güç alarak geleceÄŸe bakan Kayseri, Sanayi ve Ticaret altyapısıyla sadece Türkiye'de deÄŸil, dünya çapında rekabet gücüne ulaÅŸtı.. 

 

Kayseri ÅŸimdi, bayrağı çok daha ileriye taşıyacak giriÅŸimcileri yetiÅŸtiriyor. Türkiye'nin en düÅŸük altyapı giderleriyle, kolay ve ekonomik üretim koÅŸulları sunuyor. Kayseri'yi Türkiye'nin üretim üssü yapan sanayinin önderliÄŸini de Kayseri Sanayi Odası yürütüyor.

 

1966 yılında kurulan ve modern imkanlarla donatılan hizmet binasında, uzman ekibiyle 26 meslek grubunda 1000'i aÅŸkın üyesine çaÄŸdaÅŸ hizmet veren Kayseri Sanayi Odası, “Kayserinin daha iyi bir geleceÄŸe” taşınmasına destek veriyor. Kayseri Sanayi Odasının  önderliÄŸinde  oluÅŸturulan Organize Sanayi Bölgeleri, Türkiye'nin en büyük üretim üssü konumunda.

 

Türkiye de Organize Sanayi Bölgesi kurulması adımlarının ilk atıldığı kentlerden biri olan Kayseri' de Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ve Ä°ncesu Organize Sanayi Bölgesiyle Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesinin toplam üretim alanı, 35 milyon metrekareye ulaÅŸmış durumda.

​

Yine Kayseri Sanayi Odası'nın önderliÄŸiyle 7 milyon metrekarelik alana üretim amaçlı kurulan Kayseri Serbest Bölgesi, kentin sanayi ve dış ticaret altyapısını zenginleÅŸtiriyor.

​

Sanayi kuruluÅŸlarının ihtiyaç duyduÄŸu nitelikli eleman konusunda kentte son yıllarda ciddi adımlar atılırken, baÅŸta Kayseri Sanayi Odası olmak üzere odalar ve eÄŸitim kurumları etkin çalışmalar gerçekleÅŸtiriyor.

​

GeliÅŸmiÅŸ endüstri alanlarıyla gelecek 25 yılını planlayan Kayseri, ülke ekonomisine çok ciddi bir katma deÄŸer üretiyor. Yabancı sermayenin de ilgisini çeken Kayseri, 1 milyar doların üzerinde ihracatıyla Türkiye'ye katkı  saÄŸlıyor. 

​

Bugün Kayseri'de neredeyse üretilemeyen hiçbir ÅŸey yok.1.000' i aÅŸkın fabrika ve 8 küçük sanayi sitesindeki Modern üretim tesislerinde en geliÅŸmiÅŸ teknolojiler kullanılarak tekstilden, konfeksiyona, gıdadan, halıya, metal eÅŸyadan, mobilyaya, hayvancılıktan maden ürünlerine, kimyasal ürünlerden elektroniÄŸe ve beyaz eÅŸyadan savunma sanayine kadar her türlü üretim gerçekleÅŸtiriliyor. 

​

Bu büyük üretim kapasitesiyle Kayseri, pek çok alanda dünya markaları yaratıyor. Ayrıca Kayseri dünyaca ünlü markalar için de mal ve hizmet üretiyor. 
Kentte 300 ü aÅŸkın ürün üretilirken Kayseri Sanayi Odası'nın ihracat yapan 200 e yakın üyesi 150 ülkeye mal satıyor. Ä°ÅŸte bu yüzden, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluÅŸları arasında her yıl onlarca Kayserili firma ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye'nin 2005 yılı birinci 500 büyük sanayi kuruluÅŸu sıralamasında 17, ikinci 500 büyük sanayi kuruluÅŸu sıralamasında 9 Kayseri Sanayi Odası üyesi firma bulunuyor. Ayrıca ilk 500 e giren 50'ye yakın firmada da pek çok Kayserilinin imzasını görmek mümkün.

​

Kayseri, 5 bin yıllık ticaret geleneÄŸini ticaretten, üretmeye, daha çok üretmeye, daha kaliteli üretmeye, dünya için üretmeye, “SanayiciliÄŸe” taşıyor 

​

bottom of page