top of page

Kapadokya ve Ä°libe

​

Ä°LÄ°BE MAÄžARALARI :

 

Develi ilçesinin 500m. doÄŸusunda, Ä°libe tepesindedir. Hıristiyanlığın yayılmaya baÅŸladığı zamanlarda, Hıristiyanların gizlenme  yeri olarak yapıldığı sanılmaktadır. MaÄŸaralardan birisi kilise haline getirilmiÅŸtir. Zamanla tahrip olan duvar resimlerinden bir bölümüne rastlanmaktadır.

 

KAPADOKYA :

 

Kayseri – NevÅŸehir – NiÄŸde üçgeni arasında yer alan Kapadokya, önceleri bir yanardaÄŸ olan Erciyes’in püskürtmüÅŸ olduÄŸu lavlardan oluÅŸan tüf kayaların, rüzgâr ve yağışların etkisiyle, zaman içerisinde Peri Bacaları ÅŸeklinde görüntüler oluÅŸturmuÅŸtur.

 

Göreme – Ihlara – Üçhisar – SoÄŸanlı vadisindeki birkaç yüz kiliselik bu alan, Hititler, Lidyalılar, Persler ve Romalıların eline geçmiÅŸ, daha sonra VI. Yy. da Hunların ve Sasanilerin akınlarına maruz kalmıştır. Daha sonraları, Bizanslılarla Araplar arasındaki savaÅŸlarda, burada yaÅŸayan Hıristiyanlar, Arap akınlarından korunmak için, yumuÅŸak kayaları oyarak yer altına inmiÅŸ, burada ÅŸehirler kurmuÅŸtur.  1071 yılında Selçuklular, Bizanslıları yenerek Anadolu’ya yerleÅŸip, Konya’yı baÅŸkent yaptıktan sonra, Hıristiyanlar huzura kavuÅŸmuÅŸ ibadet ve yaÅŸantılarını normal ÅŸekilde devam ettirmiÅŸlerdir.
Ürgüp ilçesine 10 km. mesafedeki eski adıyla Koroma olan (Gör’emi) Göreme, Kiliseleri ve yer altı ÅŸehirleriyle koruma altına alınmış ve bir açık hava müzesi oluÅŸturulmuÅŸtur.

 

Yöredeki belli baÅŸlı kiliseler ÅŸunlardır: Küçük Åžapel  Tokalı Kilise – Çarıklı Kilise – Karanlık Kilise – Elmalı Kilise – Meryem Ana Kilisesi – Yılanlı Kilise – Barbara Kilisesi – Kızlar ve Erkekler Manastırı – ÇavuÅŸin Kilisesi. Bu kiliselerin duvarlarındaki tabii boyalarla yapılmış freskler (Freskin muhtevası kil, kum maddeleri, pamuk ipliÄŸi ve saman karışımıdır. Nemli bir duvar yüzeyine uygulanan bu madde, kuruma sırasında uygulandığı zemini renklendirir.) halen canlılıklarını korumaktadırlar. Kiliselerde yer alan fresklerin konuları ÅŸöyledir:

 

Küçük Åžapelde : St. MiÅŸel ve St. Teheodor, Hz. Ä°sa, kucağında Ä°sa ile Meryem

 

Tokalı Kilise’de : Meryem’e Müjde, Meryem’in Vaftizci Yahya’nın Annesi Elizabet’e GidiÅŸi, Su Denemesi, DoÄŸuma GidiÅŸ, DoÄŸum, DoÄŸunun Üç Bilgesi Tarafından Hediyelerin Verilmesi, Kral Hirodes’in Çocuk Katliamı, Yahya’nın Ä°sa’yı Vaftizi, Galile Denizindeki Mucize, BeÅŸbinlerin Mucizesi, Körün Gözlerinin Açılması, Lazarius’un DiriliÅŸi Mucizesi, Son AkÅŸam YemeÄŸi, Yahuda’nın Ä°haneti, Çarmıhı Taşıyış, Çarmıha Gerilme, Çarmıhtan Alınış, Mezarda Meryemler, Yeniden DoÄŸuÅŸ.

 

Çarıklı Kilise’de : DoÄŸum, Hediyeler, Mısır’a Kaçış, Vaftiz, Lazarius’un DiriliÅŸi, Kudüs’e GidiÅŸ, Son Yemek, Ä°hanet, Çarmıha GidiÅŸ, Çarmıha Gerilme, Çarmıhtan Alınma, Mezarlıkta Meryem’ler, GöÄŸe YükseliÅŸ, Yeniden DiriliÅŸ, Vücut DeÄŸiÅŸtirme, Hz. Ä°brahim’in MisafirperverliÄŸi

 

Karanlık Kilise’de : DoÄŸum, Hediyeler, Mısır’a Kaçış, Vaftiz, Lazarius’un DiriliÅŸi, Kudüs’e GidiÅŸ, Son Yemek, Ä°hanet, Çarmıha Gerilme, Mezarlıkta Meryem’ler, GöÄŸe YükseliÅŸ, Yeniden DiriliÅŸ, Vücut DeÄŸiÅŸtirme

 

Elmalı Kilise’de : Hz. Ä°sa’nın Yahya Tarafından Vaftiz Edilmesi, Lazarius’un DiriliÅŸi, Kudüs’e GidiÅŸ, Son Yemek, Yahuda’nın Ä°haneti, Çarmıha Gerilme, Ä°sa’nın Vücut DeÄŸiÅŸtirmesi

 

Meryem Ana Kilisesi’nde : Ä°ncil’den Sahneler, deÄŸiÅŸik kompozisyonlarda Meryem Ana Figürleri

 

Yılanlı Kilise’de : Sol elinde bir kitap ve yanında bir çocukla Ä°sa, aralarında büyük bir Ortodoks haçıyla Ä°mparator Konstantin ve Helene, yanlarında St. George ve St. Theodor’un ejderle mücadeleleri, antik kıyafetler içerisinde Onosimos, St. Bazil ve St. Thomas, cinsel organı bir bitki ile örtülü olup sakalları ve göÄŸsü ile yarı kadın yarı erkek Onphirios

 

Barbara Kilisesi’nde : St. Barbara, St. MiÅŸel ve St. Teheodor figürleri

 

Kızlar ve Erkekler Manastırı’nda : Ä°konaklastik bezemeler ihtiva eden manastır kilisesi üçüncü kattadır.

 

ÇavuÅŸin Kilisesi’nde : Meryem’e Müjde, Su Denemesi, DoÄŸuma GidiÅŸ, DoÄŸum, DoÄŸunun Üç Bilgesi Tarafından Hediyelerin Verilmesi, Kral Hirodes’in Çocuk Katliamı, Yusuf’un Rüyası, Mısır’a Kaçış, Yahya’nın Ä°sa’yı Vaftizi, Körün Gözlerinin Açılması, Lazarius’un DiriliÅŸi Mucizesi, Kudüs’e GidiÅŸ, Son AkÅŸam YemeÄŸi, Yahuda’nın Ä°haneti, Çarmıha Gerilme, Çarmıhtan Alınış, Mezar Taşında Meryemler, GöÄŸe Çıkış, Yeniden DoÄŸuÅŸ.

 

Zelve :

 

Zelve’deki Peribacaları tam bir doÄŸa harikası durumundadır. Her birinin yüksekliÄŸi 15 – 20 metreye ulaÅŸmaktadır. (2004 yılında bu bacalardan birisi kendiliÄŸinden yıkılmıştır.) Üç büyük vadi içerisinde kayalık sırtlara oyulmuÅŸ, kendi içinden merdivenli, çok katlı tarihi bir ÅŸehirdir. Zamanla tahrip olmuÅŸ Bizans döneminden kalma kiliseler, bir adet un deÄŸirmeni ve Müslümanlarca kullanılan camii ile apayrı bir özelliÄŸe sahiptir.
 

bottom of page