top of page

Kayseri'de SanayileÅŸme Hareketleri

 

Cumhuriyet dönemi önceleri yalnızca coÄŸrafi konumu sebebiyle ülke ticaretinden pay alan Kayseri’nin, sanayi üretimiyle kendisini gösterdiÄŸi yıllardır. Uçak fabrikası, Sümerbank Bez Fabrikası ve daha sonraları Åžeker Fabrikası ekonomik ve sosyal geliÅŸmenin itici gücüdür. Kayseri, Cumhuriyet Dönemi iktisat politikalarının ÅŸekillendirdiÄŸi örnek bir kent olmuÅŸtur.


Kayseri'de sanayileÅŸme hamlesi 'kanepe devrimi' ile baÅŸlamış, arkasından  'blucin devrimi' ile sürmüÅŸtür. 78 yıl önce Kayseri'nin Hacılar Köyü'nde doÄŸan ve sadece bir yıl okula giden Mustafa Boydak ile kardeÅŸinin kurduÄŸu ilk marangoz atölyesinin Türkiye'nin en büyük mobilya markalarından Ä°stikbal ve Bellona'yı içeren bir holdinge dönüÅŸtüÄŸü, bunun temelinde de iki kardeÅŸin sanayileÅŸmenin, ihracatın önemini zamanında anlamalarının yattığı inkâr edilemez. 

 

Kayseri'nin ikinci 'devrimi' blucin kumaşıyla yaÅŸanır. Türkiye'deki devletçi ve ithal ikameci politikaların sonucu iflas noktasına gelen  Kayseri'nin önde gelen ÅŸirketlerinden Orta Anadolu Tekstil Fabrikası, özel sektör tarafından satın alınarak yeni bir hamleyle dünya çapında bir kuruluÅŸ olmuÅŸtur. "Kaliteli jean kumaşı üretimindeki zorlukları yenmede Los Angeles, Londra ve Tokyo'daki gençlerin aklını okuyarak iÅŸe baÅŸladılar. Ä°ÅŸte küreselleÅŸmenin canlı bir göstergesi: sürekli deÄŸiÅŸen gençliÄŸin moda dünyasına yetiÅŸmek için Anadolu'da koÅŸturan mühendislerin bu çabalarına, 1980'lerin başında BaÅŸbakan Turgut Özal’ın, yabancı yatırımcıların ülkede ortak yatırım yapması için Türkiye'yi etkin biçimde tanıtması büyük katkıda bulundu. Bu kapsamda, Amerikalı giyim devi Levi Strauss, ülkeye gelerek Avrupa'daki fabrikaları için tedarikçi arayışına baÅŸladı ve ilk temaslarını da Orta Anadolu ile gerçekleÅŸtirdi. Kayserili giriÅŸimciler, iÅŸçi dövizlerinden kaynaklanan talebin ve daha sonraları teÅŸviklerin de etkisiyle bir çok yatırım yapmışlar ve baÅŸarılı iÅŸletmeler doÄŸmuÅŸtur.

 

Son yirmi yıl, Kayserili iÅŸadamının diÄŸer ülkelerle küresel baÄŸlar kurduÄŸu bir dönemdir.

 

Bugün, Kayseri sosyo-ekonomik geliÅŸmiÅŸlik itibariyle yapılan sıralamada 15.’dir ve 2. derecede geliÅŸmiÅŸlik düzeyine sahip iller grubunda yer almaktadır. Ä°lin gayri safi yurt içi hasıladan aldığı pay %1,2 civarındadır.

 

Kayseri nüfus bakımından 17. sıradadır. Ä°lçeleri itibariyle göç vermekte, il merkezi itibariyle göç almaktadır. Ä°l nüfusu Türkiye ortalamasının altında bir oranda artmaktadır.

 

Aktif nüfusunun %45’i tarımda istihdam edilmektedir. Tarım kesiminde verimlilik düÅŸüktür. Tarımın istihdamdaki payı deÄŸiÅŸmemekle birlikte, GSYÄ°H içindeki payı azalmaktadır.

 

Kayseri imalat sanayi, ağırlıklı olarak tüketim malları üretmektedir. Ara ve yatırım malları imalat sanayileri yeterince geliÅŸmemiÅŸtir. Ä°malat sanayiinde dengesiz bir dağılım vardır. Ä°ÅŸletmeler belli baÅŸlı sektörlere yayılmıştır.

 

Ancak Kayseri iÅŸ dünyasının geleceÄŸe umutla bakmasını saÄŸlayacak sebepleri vardır: Her ÅŸeyden önce ciddi boyutlarda giriÅŸimcilik, iÅŸletmecilik, tüccarlık ve sanayicilik bilgisi stoku vardır. Birçok ili kıskandıracak boyutta kamu yatırım stokuna sahiptir. Ticaret ve sanayiyi daha da yukarılara çekecek yatırımlar devam etmektedir. Özel sektör tarafından yürütülen organize sanayi bölgeleri, serbest bölge gibi projeler tamamlandıkça  geliÅŸme hız kazanmaktadır.

 

Bugün dünya birbirine zıt gibi görünen iki geliÅŸme yaÅŸamaktadır: KüreselleÅŸme ve yerelleÅŸme. Bu iki geliÅŸme bize iki anahtar sunmaktadır: Birincisi, Kayseri rekabet üstünlüÄŸü saÄŸlayacak bir yapılanmaya gitmelidir. Ä°kincisi, planlarımızı artık il bazında deÄŸil, bölgesel ölçekte yapmalıdır.

 

Kayseri; rekabete, bölgesel kalkınmaya ve kaliteye dayalı bir yapı inÅŸa ederek geleceÄŸe hazırlanmakta ve geleceÄŸe güvenle bakmaktadır. Ä°ÅŸadamları devlet tarafından hazırlanan perspektif planlara bakarak orta ve uzun vadeli hedeflerini belirlemektedir.

bottom of page