top of page

Kayseri'deki Kilise ve Manastırlar

​

ANDRONÄ°KE KÄ°LÄ°SESÄ°:

​

Talas’a baÄŸlı Endürlük köyündedir. 1835 yılında yapılmıştır. Kitabesinden, CelepoÄŸlu H. Murat Kalfa tarafından yapıldığı anlaşılıyor. Kubbesi yıkılan kilisenin iç kısmında sütunlar ve fresklere rastlanmaktadır.

​

SURP KRIKOR LUSOVOVÄ°Ç KÄ°LÄ°SESÄ° :

 

Kayseri'nin, Ermeni kilisesi tarihindeki önemi, Aziz Krikor’un büyüdüÄŸü eÄŸitim ve öÄŸretim gördüÄŸü ve ayrıca Hıristiyanlığı kabul ettiÄŸi bir yer olmasından kaynaklanmaktadır. M.S. 250 yılında ÅŸehrin nüfusu 400.000 civarında idi.

​

Aziz Krikor, dördüncü yüzyılın baÅŸlarında, Ermenistan kralı Trdat’a Hıristiyanlığı kabul ettirdikten sonra, Kayseri kilisesinde papazlığa atanmıştır. M.S. 373 yılına kadar tüm katolikosların takdis edildiÄŸi yer Kayseri Ermeni kilisesi idi.

 

Anadolu’nun en büyük Ermeni kiliselerinden biridir. Kayseri Setenönü semtinde bulunan bu kilise 1091 yılında yaptırılmıştır. Daha sonraları bu kilise yıkılmış ve yerine 1856 yılında ÅŸimdiki kilise inÅŸa edilmiÅŸtir. Etrafındaki binalarda daha eski tarihler yazılıdır ki, bu da hali hazırdaki kilisenin yerinde daha önce bir ibadethane bulunduÄŸunun ifadesidir. Bu kilisenin bir benzeri sadece Kudüs’te bulunmaktadır. KurulduÄŸundan beri Ermeni vatandaÅŸların ibadetine açık olan bu kilise, 1977 yılında Ermeni din görevlilerinin Kayseri’den ayrılmaları üzerine geçici olarak ibadete kapatılmıştır. Aradan 20 yıl geçtikten sonra, 1997 yılında onarılarak yeniden ayinlere açılan kilisede, Haziran ayında, Türkiye ve dünya Ermenilerinden Kayseri’ye gelenler büyük bir ayin düzenlemektedirler. Bu restorasyonda kilisenin içi yeniden restore edilerek atlarların yaldızı yenilenmiÅŸtir.

​

Kilise, etrafı yüksek duvarlarla çevrili bir avlunun içerisinde bulunmaktadır. Duvarların iç kısmında çatısız bir çok oda bulunmaktadır. Bugün, birçoÄŸu metruk ve bakımsız olan odaların bir kısmında bekçi ve ailesi oturmaktadır.

​

Kilisenin tasarımı, neftli ve ili geçitli dikdörtgen bazilikadan ibarettir. Kilisenin içinde altı tane bağımsız sütun yer almaktadır. Bunların dördü, alınlı kubbeyi taşır. Bizans sonrası Rum kiliselerinden etkilenen Ermeni kiliselerinin dışında bu kilisede kuzey ve güney cephelerinden çıkan dikdörtgen kanatlar, zemin planına haç ÅŸekli vermektedir. Bu da diÄŸer Ermeni kiliselerinde farklılık gösterir.

 

Kilisenin üç giriÅŸ kapısı vardır: Güney cephesi tarafında bulunan, merdivenle çıkılan, kilisenin içindeki galeriye giden ve bu gün kullanılmayan iki kapının haricinde, asıl giriÅŸ kapısı batı yönündeki kapıdır. Bu kapının üzerinde sundurma vazifesi gören büyük bir çan kulesi yer alır.

​

Kilisenin batı ucunda büyük bir galeri vardır ki, muhtemelen bayanlara ayrılan yerdir. Galerinin ahÅŸap zemini, ibadet edenlerin seccadelerini koymaya yarayabilecek dikdörtgenlere ayrılmış ve numaralandırılmıştır.

​

Sütunların dışında, içerisinin tamamı, sanatsal olmayan Avrupai, Türk ve Ermeni motifleriyle süslenmiÅŸ sıvayla kaplanmıştır. Kubbenin bingilerinde, aziz Mateos – Markos – Lukas ve Yahya’nın vasıfları resmedilmiÅŸtir. Nef ve geçidin her biri, atlar bulunduran birer apsistle biter. Bu çok süslü atlarlar, yaldızlı ahÅŸap ve alçı ile pırıl pırıl parlarlar. Her biri bir resim içerir. Bu resimler, 19.yy. asıllarının yerine yapılmış daha yeni eserlerdir. Kuzey altarındaki resim en ilgincidir. Aziz Krikor’a gelen vahyi anlatır. Her biri alevli haçla tepelenmiÅŸ, baÅŸlıkları bulut, gövdeleri ateÅŸ dört adet sütun, bir taht ve Ä°sa’nın ilâhi ışık ile parlayan çarmıhı ile tepelenmiÅŸ buluttan kubbeyi destekleyen kemerleri taşır. Ressam, resimdeki bu hayal ile Ermeni kiliselerinin geleneksel kubbeli ÅŸekli arasında açık bir baÄŸlantı kurmuÅŸtur.

Kiçi Kapı Caddesi Üzerinde Bulunan Ermeni Kilisesi 1915

YANARTAÅž KÄ°LÄ°SESÄ° :

​

Kayseri’nin Gesi bucağının eski adı Darsayak olan KayabaÄŸ köyündedir. 1837 yılında yapılan bu Rum kilisesi, altı sütun üzerine oturan kemerli bir revakla, dikdörtgen ÅŸeklindeki ana bölümden oluÅŸmaktadır. Rumların yöreyi terk etmesiyle kullanılmayan kilise zamanla bir hayli tahrip olmuÅŸtur.

​

AYAPERVER MANASTIRI :

 

Talas ilçesine baÄŸlı Zincidere köyünde Rumlardan kalma manastırdır.

bottom of page